Homemade Kinshi

Přináším report na domácí kinshi bottles 🙂

Co je vlastně ono Kinshi? Kinshi je podhoubím prorostlé dřevo, resp. hobliny dřeva a slouží jako potrava pro larvy roháčů. Původ má v Japonsku a chovem roháčů na Kinshi je možné oproti klasickému trouchu dosáhnout výrazně větších imag.

Co budete potřebovat na pěstování kinshi?

1. Gumové rukavice. Čistota je půl zdraví a u pěstování houby to platí dvojnásob. Manipulaci se vším je třeba dělat v rukavicích a ideálně je průběžně desinfikovat.

2. Desinfekci. Osvědčil se mi izopropyl alkohol – IPA. Je vhodné použít co nejvíce procentní, já používám tento IPA 99,9%. Asi by šel použít i líh. Sterilizovat je třeba vše na co šáhnete, resp. přijde do kontaktu s houbou. Více viz dále.

3. Zavařovací sklenice. Pěstování v PET se mi neosvědčil, ale dám mu ještě šanci, přecijen jde o méně nákladné řešení, než zavařovací sklenice. Ty je třeba koupit výhradně šroubovací, objem ideálně 0,7 – 1 litr.

4. Substrát. Substrátem myslím dřevo. Pokud máte zdroj na kvalitní bukové hobliny či piliny, pak gratuluju. Já takové štěstí neměl, proto používám RUF dřevěné brikety. Mohu doporučit ty od www.centralsticks.cz – jsou 100% buk a není tam chemie, ani kůra. Pozor na ty klasické pelety či brikety, které mají velký podíl kůry, může tam být i dost nečistot.

5. Pšeničné otruby. Kolegové v zahraničí používají kyselinu glutamovou, neboli Glutamine. Já zvolil otruby, protože jsou přírodní a plní stejnou funkci – aditivum pro rychlejší růst houby. Pokud zvolíte glutamine, přidávejte do vroucí vody 1g na 1kg pelet.

6. Kvalitní zrnitou sadbu.  Slovo kvalitní je třeba 2x podtrhnout. Kvalitní sadba je ta, která je dravá a životaschopná. Já používám výhradně sadbu od houbaře p. Šavelky – eshop zde. Svou první verzi kinshi jsem pohřbil v plné rozsahu s největší pravděpodobností na nekvalitní sadbě, trvalo příliš dlouho, než se rozjela a vyhrála zelená plíseň. Sadba od p. Šavelky je super, sami můžete vidět, jak houba roste postupně v čase! Velmi vhodnou se jeví hlíva královská, neboli máčková. Pro začátek je ale dobré vyzkoušet klasickou hlívu ústřičnou, její mycelium je velmi žravé a je tak nejsnazší na pěstování.

7. Další příslušenství – vodu, rychlovarnou konvici, plastovou nádobu, papírové útěrky, odličovací tampony (vatové kolečka).

Kolik čeho?

Při mém druhém pokusu jsem použil 5kg briket, 6 litrů vody, 0,5 – 1 kg otrub (10-20%), 2x 0,7kg sadba hlívy a mraky sklenic 🙂 5kg pelet nabobtná tak, že jsem naplnil 50 sklenic a stále zbylo 🙂 Takže bych pro pohodové „vaření“ doporučil 3kg briket, 4 litry vody, 0,5kg otrub a 1 zrnitou sadbu hlívy. Když dáte dvě sadby, nic nezkazíte 🙂

Jak na výrobu kinshi?

Nejprve je třeba mít čistou plastovou nádobu s víkem. Nádoba by měla být opravdu velká, já na 5kg briket použil 60L bednu Salma z IKEA a byla docela malá 🙂 Docela blbě se substrát promáchával. Skoro bych doporučil dvě. V jedné spařit brikety a do druhé si vždy přendat část, promíchat, přidat otruby a z ní plnit sklenice. Nádobu či nádoby, vč. víka umyjte dezinfekcí a vytřete ubrousky. Zde se fakt hodí rozprašovač, kdy plochu desinfikujete lépe, než když si namočite hadřík desinfekcí a budete jím stěny omývat.

Do bedny dejte brikety a zalijte vroucí vodou z rychlovarné konvice. a nechte zpařit a nasát. Počítám, že budete vařit v rychlovarce po litru, takže vždy zalít – na brikety a zavřít. Naučte se minimalizovat v celém procesu kontakt se vzduchem, resp. kontaminovat cokoliv.

Substrát nechejte nasát a vychladnout v zavřené bedně cca půl dne až den. V mezičase si připravte sklenice.

Pokud máte sklenice nové, je dobré je stejně vyvařit či umýt. Zkusil jsem jednak vyvařit sklo ve vodě (dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte ji k varu) a nebo je umyjte v myčce – myjte pouze sklenice, bez nádobí – opět, minimalizujeme kontaminaci. Nepoužívejte saponáty, místo mycího prostředku dejte do myčky dvě kávové lžičky soli. Pokud používáte již použité sklenice, doporučuji vyvaření, případně 2x prohnat myčkou. To samé platí pro víčka.

Víčka je třeba po vyvaření nadirkovat. Resp. udělat jednu velkou dirku 9mm vrtákem, do ní pak vložíte tampon. Jak moc? Jednoduše ho složíte do špičky, protáhnete z venku do díry a ze vnitřní straně jej zatáhnete tak moc, jak to půjde 🙂 Postupujte tak, že vyvrtáte dírku, očistíte špony a poté vydesinfikujete víčko.

Postupujte fakticky v minimalizaci kontaminace. Nejprve vyvařím víčka, poté do nich udělám dírky, nasadím rukavice, vydesinfikuji víčka, do dírek dám tampóny, víčka odkládám na čistou útěrku nebo ubrousky, vyvařím sklenice, po vyndání z myčky či vody je nechám okapat jedině hrdlem na čisté útěrce, ideálně ihned zavíčkovat.

Substrát

Použil jsem 3 typy substrátu, všechny mi rostou krásně, takže si můžete vybrat 🙂

První dva jsem dělal čisté dřevo a druhý je dřevo smíchané s otrubami. U obou jsem naplnil sklenice do 3/4 , netlačil na substrát, pouze se sklenicí klepl párkrát o stůl. Sklenice se substrátem jsem dále 2x uvařil ve vodě jako jiné zavařeniny – samozřejmě jen s ponořeným sklem, aby se přes tampon nedostala voda do sklenice 🙂 Je to velmi vhodné pro minimalizaci jak jinak, než kontaminace 🙂
Po vyhladnutí sklenic do nich přidáme lžicí sadbu. na středu vydlabeme lžicí dírku, do ní dáme sadbu a klepneme o stůl, ono si to sedne. Používal jsem 2 lžíce, jednu na dlabání, druhou na manipulaci se sadbou – z důvodu kontaminace sadby, ta se nikdy nedotkla dřeva. Lžice samozřejmě velké, polívkové. Vše by mělo být rychlé, aby doba odvíčkování byla co nejkratší.

Třetí postup je ala návod Daniela Ambühla – viz video níže. Jde o to, že sadbu zamícháte spolu s otrubami do substrátu. Zde je ale třeba počítat s tím, že může dojít ke kontaminaci, se sadbou se pracuje na otevřeném vzduchu. Míchání je v 9. minutě videa, předtím můžete vidět přípravu, spaření briket, atp. Doporučuji zhlédnout.

Co se týče stlačení, tak jsem dřevo nijak nehutnil, Daniel tam pěchuje dřevo násadou od vařečky, já s tou sklenicí jen pákrát klepnul o stůl. Pokud je dřevo hodně stlačené, tak houba poroste pomaleji. Pokud ale málo, tak si zase asi larva moc nekousne. Zkusil jsem zlatou střední cestu a uvidíme. Stlačit to mohu zkusit příště, ale tlačil bych něčím co největšího průměru vůči průměru sklenice, třeba PET od mléka. aby byla komprese de facto na jedno zatlačení, a nemuselo se do toho 100x dloubat.

Na závěr skladování. Je třeba teplota 20 stupňů Celsia a více. Já mám sadbu ve 25 stupních. Sadbou myslím již naočkovaný substrát pro výrobu Kinshi. Pokud jde o skladování zrnité sadby od houbaře, tu skladuji v lednici. Sadba by měla být vždy ve tmě. Pokud ji máte na světle, je třeba zabalit sklenice do alobalu či papíru.

A jak rostou? Rostou parádně 🙂

Kinshi po 2 dnech, začíná pomalu růst:
2 days old kinshi

Kinshi po 4 dnech, pomalu se začíná prožírat dřevem. Dřevo postupně světlá:
4 days old kinshi

Kinshi po týdnu. Houba začíná hezky posilovat vlásečnice:
7 days old kinshi

Po měsíci by mělo být ke krmení. Budu postupně doplňovat 🙂

Update 2015-05-21: Trochu poupravím výše uvedené. Během té doby co kinshi rostlo jsem udělal nové, menší várku, tuším 3kg pelet a 3 litry vody. Sadbu jsem rozmíchal, dal do sklenic a proti původnímu ji upěchoval – žádné šílené dloubání klackem jako dělal Daniel ve videu, ale úzkou sklenici, umýt izopropylalkoholem, jako vše ostatní a středně zmáčknout. Je to lepší, sice houba roste pomalu, ale sadba drží vlhkost. Dnes jsem zjistil, že celá várka, resp. tak 80% je vysušená, zkouším tam injekcí stříknout převařenou vodu, bude třeba nechat asi nasáknout postupně po 20-40ml, snad se to obejde bez kontaminace. Měl jsem to bohužel asi i teplé, ale zato suché místnosti (řešení je snadné, ale přišlo pozdě – do místnosti dát jednoduše kýbl s vodou). Uvidíme, jaký bude další vývoj…

2 komentáře u „Homemade Kinshi“

    1. Nepokročil, Kinshi aktuálně nepěstuju, nemám v chovu žádné larvy, které by to žraly. Mám ale chuť si opět koupit P. muelleri a Lamprimy, což znamená opět pěstovat i Kinshi – bez něj to nemá smysl, tak velké brouky jako na kinshi neuděláte na trouchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error

Like it? Share it!